Avslöjar fakta om kylskåp

Kylskåpsmodeller - fakta och tips

Inför köpet av nytt kylskåp bör du fundera på vilken volym, utrustning och pris ditt nya kylskåp får ha. Ändra inte planer spontant i butiken.

Marknaden erbjuder många olika kylskåpsmodeller – en del med frysfack, ismaskin och flexibla hyllor. Använd gärna följande frågor som utgångspunkt inför ditt val.

Kylskåp eller kombinerad kyl och frys?

Ett kylskåp är ett skåp med enkeldörr som oftast har ett litet frysfack för de allra nödvändigaste sakerna. En kombinerad kyl/frys har två dörrar, därav en ganska rymlig frysdel om ca 40 – 150 liter, beroende på modell och tillverkare. Har du redan en separat frysbox - finns det troligen ingen anledning att köpa en kombinerad kyl/frys i så fall.

Vilket yttermått på kylskåpet?

Yttermåttet anges enligt följande: Höjd x Bredd x Djup (H x B x D). Ditt storleksval beror i första hand på tillgänglig plats och personliga önskemål. Deppa inte om du har du ovanliga krav, t.ex. letar efter udda modeller med starkt avvikande parametrar. Nya modeller kommer dagligen ut på marknaden.

Extrautrustning – vilken i så fall?

Utrustningen är väldigt viktig. Satsa enbart på finesser som du verkligen kommer att ha nytta av eftersom varje funktion utöver det vanliga kostar extra.

Kylskåp – till vilket pris?

Kylskåpets pris beror på dess volym, antal extrafunktioner samt varumärke. Innan du börjar leta efter något passande bör du fråga dig var kylskåpet får kosta grundutförande. 5000 kr brukar vara ett vanligt pris för en kombinerad kyl och frys med en höjd på ca 175 cm.

Vem tillverkar de bästa kylskåpen?

Det är en fråga som man inte kan få ett entydigt svar på. Vi föreslår att, i första hand, granska de olika modellernas tekniska data, deras priser och därefter beakta tillverkarens rykte. Du bör veta att vartenda varumärke har sina anhängare och kritiker. På grund av den snabba utvecklingen på marknaden finns det inga säkra marknadsledare. Ingen tillverkare vill komma på efterkälken!

Reservdelar kylskåp

Ta reda på om det finns reservdelar till ditt kylskåp. Dörrhandtag, glödlampor och hyllor är delar som ofta går sönder.