Avslöjar fakta om kylskåp

Kylar och energiklassificering - fakta och tips

Alla kylar ska enligt laga vara märkta med en energiklassificering. Inom EU används bokstäverna A-G för att ange energiförbrukning.

Alla kylskåp är utrustade med en etikett som upplyser om vitvarans energiklassificering. Billiga vitvaror drar ofta mer el än dyrare modeller, varför ett högt inköpspris kan löna sig i längden. Samma gäller begagnade vitvaror – äldre kylar brukar öka sin förbrukning med åren eftersom läckage och andra svinn uppstår i anläggningen.

Efter laboratorietester betr. kylskåpets energiförbrukning markeras det med etikett med en bokstav - från ”A” till ”G”. Kylskåp märkta med A++, A+ innebär att kylskåpet är ytterst energisnålt och ger låga energikostnader.

Kylskåp test

Om du avser använda ditt kylskåp under många år - och samtidigt tar hänsyn till dina energiräkningars storlek - lägg märke till vitvarans energimärkning. Många tidningar testar kylskåp just i detta avseende. Ifall du inte orkar läsa produktbeskrivningar kan det vara värt att läsa tester. För dig är det nämligen väsentligt att utrustningen skall fungera effektivt även vid låg energiförbrukning. Exempel: ett ”A”-klassat kylskåp jämfört med ett kylskåp klassat med ”C” ger årligen 150 kr i energibesparingskostnader. Det är värt att jämföra de utvalda modellerna i det här avseendet.

Tänk dock på att kylskåp är termostatreglerade – din rumstemperatur har således betydelse för energiförbrukningen. En hög inomhustemperatur medför automatiskt en högre energiförbrukning.