Avslöjar fakta om kylskåp

Begagnade kylskåp - fakta och tips

Du som vill satsa på ett begagnat kylskåp bör i första hand satsa på en känd märkestillverkare. I annat fall riskerar du att bli utan reservdelar.

Att köpa ett begagnat kylskåp är i regel inte att rekommendera; som köpare känner du inte till kylskåpets historia, tillverkningsår och energiförbrukning. I takt med att nya kylskåp blivit allt billigare att köpa, har försäljningssiffrorna för begagnade kylskåp sjunkit drastiskt. De flesta begagnade kylskåp säljs i samband med bostadsbyten; som köpare övertar du helt enkelt den tidigare ägarens gamla vitvaror.

Begagnade kylar och frysar – dyra i drift

Tänk på att begagnade kylskåp i regel förbrukar mer energi än en ny kyl, vilket bl.a. beror på att isoleringslisterna vid dörrarna släpper in mer luft som måste kylas ner. Dessutom måste begagnade frysar regelbundet avfrostas, vilket inte är fallet med nyare frysmodeller då dessa i regel är försedda med automatisk avfrostning.

Begagnade kylar – hur ser reservdelsmarknaden ut?

Du som ska köpa, eller redan har köpt, en begagnad kyl bör noga kolla upp hur marknaden för reservdelar ser ut. Finns det t.ex. kompressorer att tillgå? Tänk på att det alltid är säkrare att köpa ett begagnat kylskåp av ett känt märke än att satsa på ett billigt begagnat kylskåp från en udda – kanske rent av konkursdrabbad – tillverkare.