Avslöjar fakta om kylskåp

Kylar finesser - fakta och tips

Nya kylar – liksom bättre begagnade kylskåp – är utrustade med en del finesser såsom ismaskiner och snabbkylnig. Välj rätt utrustning till ditt kylskåp i samband med köpet.

Nya kylar av dyrare modell är i regel utrustade med en speciell LCD-skärm där man kan se innertemperaturen och annan info om vitvarans funktion. Via panelen kan man bl.a. välja nerkylningshastighet eller någon av de energibesparande funktioner som dyrare modeller erbjuder. Panelen kan också visa en varningssignal ifall dörren inte är riktigt stängt (på vissa modeller finns en stängningsautomatik som gr igång efter några minuter). Varje morgon ser du på panelen och vet direkt att temperaturen är OK och att luftcirkulationen fungerar som den ska. De äldre modellerna styrs med hjälp av en vridratt.

Övrig utrustning hos kylar

Tillverkare tävlar ständigt med varandra om att göra sina produkter allt mer attraktiva och moderna utan att de förlorar sin funktionalitet. De inför en rad tilläggsfunktioner hos sina skåp, vilka i själva verket inte är nödvändiga för funktionaliteten. Dock är en del av dem väldigt praktiska. Vad sägs om följande:

 • Kylar med inställbar hyllhöjd – ger möjlighet att ändra läge och höjd.
 • Styrningsblockad av kylen – temperatur- och andra inställningsreglage konstrueras så att de är barnsäkra.
 • En snedställd hylla för t.ex. vinflaskor.
 • Profilerade flaskhyllor.
 • Inbyggd radio; vissa tillverkare tänker på underhållning i köket. Radion kommer man vanligtvis åt via styrpanelen.
 • Ett extra energisparläge. Denna lösning förefaller vara fördelaktig när man åker iväg och inte vill stänga av kylen helt.
 • Snabb infrysning, snabb nerkylning eller superinfrysning.
 • Hyllor av härdat glas – är lätta att hålla rena och motverkar vätskespillning i kylen. Glaset är även ganska hållbart.
 • Ismaskiner. Många kombinerade frysar och kylar har ismaskin för hemmabruk. Det förekommer ibland att kylar är utrustade med en liten ismaskin; den är sällan lika effektiv som ismaskiner kombinerade kyl- och frysenheter. Du som köper kylskåp med ismaskin kan välja mellan ismaskin för hemmabruk eller ismaskin för kommersiella ändamål, typ restaurang.
 • Bakteriebekämpning.
 • Ljudnivå är ett mått är som brukar användas för att ange och mäta ljudnivå och uppges i dB (decibel). Ju lägre dB-värdet är desto tystare blir kylens arbetsgång.
 • Grönsaksbehållare – finner man oftast i kylskåpets nedre del.

Efter köp av ny utrustning bör du hålla några viktiga saker i minnet. Först och främst bör en kyl inte direkt utsättas för solstrålar. Det är alltså ingen bra idé att placera den intill kökets fönster, särskilt om det vetter mot söder. Inte heller skall den placeras nära andra värmekällor såsom element eller spis. Tillverkarna informerar vanligen om s.k. klimatklass, m.a.o. omgivningstemperatur som utrustningen helst bör dometic kylskåp placeras i. Kom även ihåg inte överskrida den tillåtna förvaringstiden för matvaror, tänk på korrekt infrysning av t.ex. frukt för att senare kunna njuta av välsmakande och nyttig mat!