Avslöjar fakta om kylskåp

Kyl och frys - fakta och tips

Kyl och frys kan köpas separat eller i paket. Enbart frysen kan utrustas med ismaskin. Volymen mäts alltid i liter.

Du som köper kyl och frys paket kan välja om paketet ska vara utrustat med ismaskin eller inte. Ismaskinen använder frysens kylsystem – det räcker inte med kylsystemet från ett kylskåp för att tillgodose ismaskinens kylbehov.

Stor eller liten kyl?

Kylskåp för båt och husvagn är små och har en volym på några liter, medan större kylskåp kan ha flera hundra liters volym. Kylskåpets volym uppges alltid i liter. Därför bör Du tänka på några saker inför köpet av kylskåp. Framför allt, tänk på hur många personer kylen ska användas av, vad de har för matvanor, om de äter hemma eller någon annanstans, m.m.

Kylskåp för trånga utrymmen

Hur mycket plats kan Du tilldela kylskåpet är en annan viktig aspekt i frågeställningen, eftersom volymökningen växer om kylskåpets yttre mått ökar. Bor Du ensam behöver Du inte någon stor utrustning. En sådan skulle bara ta plats och skulle säkert inte utnyttjas till fullo. De minsta kylskåpsmodellerna är på ca 100 liter, ibland ännu mindre. 100-200 liters kylskåp passar utmärkt för ett par eller mindre familjer när man vill spara på köksyta.

Modeller i denna storleksklass är oftast utrustade med ett litet frysfack inuti. Till en flerpersonsfamilj, som oftast äter hemma, rekommenderar vi att skaffa en riktigt stor modell – över två- och även fyrahundra liter. Lägg också märke till måttförhållanden mellan kylskåpets kyl- och frysdel. Tänk på hur mycket saker Du kommer att frysa in i framtiden. Här finns det inga begränsningar och Du kommer hitta stora modeller med liten frys och vice versa.