Avslöjar fakta om kylskåp

Billiga kylskåp - fakta och tips

Billiga kylskåp är förbundna med såväl fördelar som nackdelar. Du som är händig – och lätt kan reparera ditt kylskåp – kan vinna på att köpa en billig modell.

Lönar det sig över huvud taget att köpa ett billigt kylskåp? Valet är ditt – men inför valet av kylskåp kan det vara bra att känna till nackdelar med billiga kylskåpsmodeller. De flesta billiga kylskåp kännetecknas av följande:

  • De har - i likhet med dyrare modeller – automatisk avfrostning. Men avfrostningssystemet fungerar enligt principen att smältvatten från kylaggregatet rinner ner i en ränna, som är placerad inne i kylskåpet. Det är lätt hänt att ränna täpps igen och avfrostningssystemet därmed slutar att fungera. Dyrare kylskåp har både kylaggregat och avfrostningssystem inbyggda bakom kylskåpets innerväggar.
  • Ett billigt kylskåp är i regel mera känsligt för spänningsvariationer i elnätet.
  • Billiga kylskåp har vidare en sämre isoleringsstandard än dyra modeller – detta trissar i sin tur upp energiförbrukningen; ingen fara för dig som använder kylen sporadiskt, men ett problem om du har kylen påslagen varje dag.

Billig kyl och frys – att tänka på inför köpet

Du som köper en kombinerad kyl och frys bör först och främst fråga dig om det finns reservdelar att tillgå. Köp därför en kyl och frys av ett känt märke. Alltifrån dörrhandtag till kompressorer måste nämligen finnas i detaljhandeln. Och räkna med att kunna byta själv – annars blir alternativet att köpa nytt kylskåp.